Mirna: Impressive stories

Twee weken studiereis zijn voorbij gevlogen. Ik kijk terug op een leerzame reis waarbij we veel internationale vrienden hebben opgedaan.

De eerste dag zijn we geland in Hanoi. Hier zijn we naar de opleiding: These Shoes Are Made for Walking gegaan. We hebben een rondleiding gekregen in heel het schoolgebouw. Mee mogen kijken hoe orthopedisch schoeisel werd aangemeten, lessen mee gevolgd en dit allemaal onder begeleiding van de studenten vanuit heel Azië.

Alle studenten waren allemaal super vriendelijk en behulpzaam en ik ben er van overtuigd dat ze stuk voor stuk allemaal goede orthopedisch schoenmakers worden en al hun kennis over gaan dragen aan landgenoten die ook het vak willen gaan uitoefenen. Het was mooi om te zien hoe deze studenten met elkaar om gingen, hier kunnen we in Nederland echt iets van leren. Voor ons is het namelijk gewoon normaal om te studeren, dat is in armere landen gewoon minder. En de motivatie die deze studenten daarbij hebben is ongelofelijk. Ook werken de studenten heel goed samen, ze gaan samen het vak leren. Dit is ook een leerpunt, in Nederland is iedereen meer individueel gericht. We hebben gezien hoe een mobiel protheseteam protheses aan ging meten bij patiënten in het lepradorp.

Nieuwe vrienden

Ook zijn we in Quy Hoa naar een leprakolonie geweest hier waren ook een aantal studenten van de opleiding: These Shoes Are Made for Walking. Hier zaten de studenten 4 weken als onderdeel van de studie. We hebben meegekeken hoe deze orthopedische slippers aanmeten, ook legden ze hierbij uit waarom ze bepaalde keuzes maakte.

Hoogtepunten van de reis waren toch echt wel de lepradorpen. Deze ervaring maak je maar 1 keer in je leven mee. Het is mooi om te zien hoe deze mensen in de lepradorpen wonen en gelukkig zijn. We hebben ook indrukwekkende verhalen gehoord. Ook hebben we gezien hoe de wonden werden verschoond, dit werd heel anders gedaan dan in Nederland. Ook hebben we een operatie in het echt mee mogen maken. Dit was echt heel gaaf. Je zag gewoon de spieren en pezen precies hetzelfde als in het anatomieboek.

Het was een leuke en leerzame studiereis. Met een verrijking van kennis en nieuwe vrienden.

Add comment

Security code
Refresh

EN project summary and globe

Stay informed about Netherlands Leprosy Relief

Afbeelding lepraFacebook twitter youtube

Stay informed about the Liliane Fonds

LilianefondsFacebooktwitteryoutube

Supported by

postcodeloterij